Глухівщина у період 1917–1919 років за спогадами Василя Романовича Ковальчука - Мірошниченко, О.М.; Каравайко, С.С. (Сіверщина в історії України, 2016)
У статті вперше публікуються спогади секретаря та військового керівника першого Есманського волосного військово-революційного комітету В.Р. Ковальчука, який був активним учасником більшовицького руху на Глухівщині в 1917–1919 рр. В статье впервые публикуются воспоминания секретаря и военного руководителя первого Эсманского волостного военно-революционного комитета В.Р. Ковальчука, который был активным участником большевистского движения на Глуховщине в 1917–1919 гг. In article it is for the first time published memoirs of the secretary and the military head of the fi rst Esmansky volost revolutionarymilitary committee V.R. Kovalchuk who was an active participant of the Bolshevist movement in Hlukhiv region in 1917–1919.