Слідами минулих епідемій у Чернігові: холера - Бойченко, С.Г. (Сіверщина в історії України, 2016)
Стаття присвячена аналізу захворюваності населення Чернігова на холеру у XІХ – на початку XХ ст. Вивчено основні причини виникнення та шляхи розповсюдження інфекції у регіоні. Визначено загальні та статево-вікові показники смертності населення, ефективність соціально-профілактичних заходів боротьби з холерою. Статья посвящена анализу заболеваемости населения Чернигова холерой в XІХ – в начале XХ вв. Изучены основные причины возникновения и пути распространения инфекции в регионе. Определены общие и возрастно-половые показатели смертности населения, эффективность социально-профилактических методов борьбы с холерой. In the article cholera incidence rate across the population of Chernihiv in XІХ – early XX century is analyzed. The main causes of occurrence and channels of infection in the region are examined. The common and age-gender rates of regional mortality are identified. Also, the effectiveness of social and preventive methods of cholera controlling are determined.