До питання про еволюцію образу імператора в громадській думці населення Чернігівської губернії на початку ХХ ст. (за матеріалами Ніжинського окружного суду) - Потапенко, М.В. (Сіверщина в історії України, 2016)
Аналізуються матеріали Ніжинського окружного суду за 1905–1915 рр. про заочну образу Миколи ІІ. На їх підставі уточнюються особливості рецепції імператора у громадській думці населення Чернігівської губернії на початку ХХ ст. Анализируются материалы Нежинского окружного суда 1905–1915 гг. о заочном оскорблении Николая ІІ. На их основании уточняются особенности эволюции образа императора в общественном мнении населения Черниговской губернии в начале ХХ в. The author analyzes Nizhyn District Court materials of the case of insult to Mykola II dated 1905–1915. The analysis gives the opportunity to trace the evolution of the public opinion on the image of the emperor in Chernihiv province at the beginning of the 20th century.