М.С. Грушевський: деякі аспекти концепції державотворення (до 150-річчя від дня народження) - Демиденко, Н.М. (Сіверщина в історії України, 2016)
У публікації зроблено спробу дати аналіз концепції
державотворення М.С. Грушевського – ідеолога українського
визвольного руху. Погляди вченого-політика на державотворчий
процес були сформовані на основі наукової школи другої
половини ХIХ ст., представниками якої були М. Костомаров,
М. Драгоманов, В. Антонович. Розвиток самостійної
української держави М. Грушевський вбачав у рівноправному союзі з демократичною Росією. В статье подан анализ концепции М.С. Грушевского,
идеолога украинского освободительного движения, о
создании государства. Взгляды ученого-политика были
сформированы на основе научной школы второй половины
ХIХ в., представителями которой являлись Н. Костомаров,
М. Драгоманов, В. Антонович. Развитие независимого
украинского государства М. Грушевский видел в равноправном союзе с демократической Россией. The article provides the state-building conception analysis
of Ukrainian liberation movement ideologist M.S. Hrushevsky.
The views of the scientist and the politician on the process of
state-building were formed on the base of the 19th second-part
century scholar school. The other representatives of the school
are M. Kostomarov, M. Drahomanov and V. Antonovych. The
development of the independent Ukrainian state Hrushevsky saw in equal alliance with a democratic Russia.