Музейна і театральна справа у Глухові 1921 року мовою документів - Абакумова, В.І. (Сіверщина в історії України, 2016)
Проаналізовано стан театральної і музейної справи в
м. Глухові Чернігівської губернії у 1920–1921 рр., повсякденне
буття в названий період як мотиваційний чинник людини
до музейного та театрального дозвілля. Зроблена спроба
дослідити історію музейної і театральної справи в Глухові
через призму перших заходів радянського уряду, спрямованих
на одержавлення культури. Дано повнотекстовий зміст
чотирьох документів з фондів Державного архіву Чернігівської
області за сучасним археографічним оформленням. Проанализировано состояние театрального и музейного
дела в г. Глухове Черниговской губернии в 1920–1921 гг., повседневное бытие человека в указанный период как мотивационный фактор человека к музейному и театральному досугу.
Предпринята попытка исследовать историю музейного и театрального дела в Глухове через призму первых действий советского правительства, направленных на огосударствление культуры. Дано полнотекстовое содержание четырёх документов из фондов Государственного архива Черниговской области. The state of theater and museums activity in Hlukhiv, Chernihiv
province in 1920-1921 is analyzed. People’s everyday life in the
mentioned period as man’s motivation factor to museum and theatre
entertainment is analyzed. The attempt to do the research on the
history of Hlukhiv museum and theater business in the light of the
first Soviet government events that were aimed at nationalizing the
culture. The full content text of four documents from DACHO funds
according to modern archaeological clearance is given.