Роль музею у формуванні української культурної керамології - Ликова, О.Г. (Сіверщина в історії України, 2016)
У статті мова йде про структурування української керамології й виділення її в окрему науку. Зазначено, що вирішальну роль у цьому процесі відіграв Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішному, створений 1986 року. Ця подія стала ключовою в активізації керамологічних студій. Описано окремі структурні підрозділи музею. Акцентовано, що саме їх діяльність стала вирішальною у створенні нової академічної керамологічної установи − Інституту керамології – відділення Інституту народознавства НАН України. В статье идёт речь о структурировании украинской керамологии и выделения ее в отдельную науку. Отмечено, что решающую роль в этом процессе сыграл Национальный музей-заповедник украинского гончарства в Опошне, созданный у 1986 г. Это событие стало ключевым в активизации керамологических студий. Описаны отдельные структурные подразделения музея. Акцентировано, что именно их деятельность стала решающей в создании нового академического керамологического учреждения − Института керамологии − отделения Института народоведения НАН Украины. The article deals with the structuring and allocation Ukrainian ceramology and it allocations in separate science. Indicated that National Museum of Ukrainian Ceramics in Opishne (1986) was played a crucial role in this process. This event was crucial in enhancing ceramological studies. The basic structural units of the museum are described. Attention is what their work was the impetus for the creation of new academic ceramological institution - Institute of Ceramology - Branch of Ethnology Institute (National Academy of Sciences of Ukraine).