Регіональні діагностичні петрофізичні особливості порід Антарктичного півострова (район станції Академік Вернадський) - Корчин, В.О.; Буртний, П.О.; Карнаухова, О.Є.; Нех, О.С. (Український антарктичний журнал, 2010)
При атмосферному тиску і кімнатній температурі, при максимальних осьових навантаженнях, а також при високому гідростатичному тискові вивчено пружно-щільнісні характеристики більш ніж 200 зразків різних порід у районі станції Академік Вернадський (Україна). Досліджено їх пружну анізотропію. Встановлено, що остання обумовлена орієнтованим розташуванням дефектів мінерального середовища і меншою мірою пов'язана з орієнтацією породоутворюючих мінералів. Побудовано моделі розподілу мінеральної речовини з глибиною вздовж сейсмічних профілів DSS 10, 12, 13 поблизу станції Академік Вернадський. При атмосферном давлении и комнатной температуре, при максимальных осевых нагрузках, а также при высоком гидростатическом давлении изучены упруго-плотностные характеристики свыше 200 образцов различных пород в районе станции Академик Вернадский (Украина). Исследована их упругая анизотропия. Установлено, что последняя обусловлена ориентированным расположением дефектов минеральной среды и в меньшей степени связана с ориентацией породообразующих минералов. Построены модели распределения минерального вещества с глубиной вдоль сейсмических профилей DSS 10, 12, 13 вблизи станции Академик Вернадский. At atmospheric pressure and room temperature, at maximal axleloadings, and also at high hydrostatical pressure resiliently-closeness descriptions are studied more than 200 standards of different breeds in the district of the station «Akademik Vernadsky» (Ukraine). Their resilient anisotropy is investigational. It is set that the last is conditioned the oriented location of defects of mineral environment, and in less degree related to the orientation of породообразующих minerals. The models of distributing of mineral matter are built with a depth along the seismic types of DSS 10, 12, 13 near-by the station «Akademik Vernadsky».