О новых перспективах нефтегазоносности структур дна Западной Антарктики - Соловьёв, В.Д.; Бахмутов, В.Г.; Корчагин, И.Н.; Левашов, С.П.; Якимчук, Н.А.; Божежа, Д.Н. (Український антарктичний журнал, 2010)
Приведены результаты исследований в 2006–2010 гг. на нефть и газ в районе Антарктического полуострова, где в результате геоэлектрических исследований методами становления короткоимпульсного электромагнитного поля (СКИП) и вертикального электрорезонансного зондирования (ВЭРЗ) с борта судна на антарктическом шельфе съёмкой методом СКИП была обнаружена аномалия типа «залежь», а зондированием ВЭРЗ в её пределах выделены аномально поляризованные пласты (АПП) типа «залежь углеводородов». По результатам обработки и интерпретации спутниковых данных аномальные зоны типа «залежь нефти» были закартированы на шельфе Антарктического полуострова, в районе УАС Академик Вернадский, а аномальные зоны типа «залежь газогидратов» были обнаружены на континентальной окраине в районе Южных Шетландских островов. Результаты исследований подтверждают высокие перспективы нефтегазоносности структур дна Западной Антарктики. Специальная технология обработки и интерпретация спутниковых данных может использоваться для поисков и разведки скоплений углеводородов в удалённых и труднодоступных районах, включая Антарктический и Арктический регионы. Розглянуто результати досліджень (2006–2010 рр.) на нафту й газ у районі Антарктичного півострова, де внаслідок геоелектричних досліджень методами становлення короткоімпульсного електромагнітного поля (СКІП) і вертикального електрорезонансного зондування (ВЕРЗ) з борту судна на Антарктичному шельфі було виявлено аномалію типу «поклад», а зондуванням ВЕРЗ у її межах виділені аномально поляризовані пласти (АПП) типу «поклад вуглеводнів». За результатами обробки та інтерпретації супутникових даних аномальні зони типу «поклад нафти» були закартировані на шельфі Антарктичного півострова, в районі УАС Академік Вернадський, а аномальні зони типу «поклад газогідратів» були виявлені на континентальній окраїні у районі Південних Шетландських островів. Результати досліджень підтверджують високі перспективи нафтогазоності структур дна Західної Антарктики. Спеціальна технологія обробки та інтерпретація супутникових даних може використовуватись для пошуків і розвідки скупчень вуглеводнів у таких віддалених районах, як Антарктичний та Арктичний регіони. The results of investigations in 2006-2010 for oil and gas in the Antarctic Peninsular region are given. In 2004 and 2006, the geoelectric research by methods of forming a short-pulsed electromagnetic field (FSPEF) and vertical electric-resonance sounding (VERS) have been conducted from shipboard in this region. The "deposit" type anomaly was mapped by FSPEF survey, and anomalous polarized layers of "hydrocarbon deposit" type were chosen by VERS sounding within this anomaly on Antarctic margin. The anomalous zones of “oil deposit” type were mapped also on Antarctic Peninsular margin in the region of UAS "Academician Vernadsky" and anomalous zones of “gas hydrate deposit” type were revealed at the South Shetland margin. The investigation results confirm the high oil and gas potential of the West Antarctica region. The special technology of satellite data processing and interpretation can be used for the hydrocarbon accumulations prospecting and exploration in remote regions such as Antarctic and Arctic areas.