Моделирование поля излучения спиральной антенны - Ильницкий, Л.Я.; Щербина, О.А.; Михальчук, И.И. (Інститут проблем моделювання в енергетиці ім. Г.Є. Пухова НАН України, 2010)
Выведены математические соотношения для поля излучения спиральной антенны, позволяющие исследовать особенности распределения поля в пространстве в зависимости от конструкции излучателя и распределения тока в спирали. Показано, что полученная математическая модель для витков тока со стоячей или бегущей волной тока описывает известные ранее распределения поля. Для более сложных конструктивных форм излучателей выявлены особенности распределения поля (например, асимметрия в плоскости расположения спирали), которые ранее не рассматривались в работах, посвященных спиральным излучателям. Виведено математичні співвідношення для полів випромінювання дротової спіралі, які дають можливість досліджувати особливості розподілу поля у просторі в залежності від конструкції випромінювача і розподілу струму в спіралі. Показано, що отримана математична модель для витків струму зі стоячою або біжучою хвилею струму описує відомі раніше розподіли поля. Для більш складних конструктивних форм випромінювачів виявлено особливості розподілу поля (наприклад, асиметрія в площині розташування спіралі), які раніше не розглядались у роботах, присвячених спіральним випромінювачам. Mathematical ratios have been deduced for radiation field of the spiral aerial which permit investigating peculiarities of spatial field distribution depending on the emitter structure and current distribution in a spiral. It has been shown that the obtained mathematical model for current coils with immobile or running current wave describes the already known field distributions. Peculiarities of field distribution (e.g., asymmetry in a plane of spiral distribution) were found for more complex structural forms of emitters, which were not considered before in the works dedicated to spiral emitters.