Рост растений Aнтарктики Colobanthus quitensis и Warnstorfia fontinaliopsis в присутствии шестивалентого хрома в условиях in vitro - Матвеева, Н.А.; Дуплий, В.П. (Український антарктичний журнал, 2010)
Изучены особенности роста двух растений Антарктики – Colobanthus guitensis (Kunth) Bartl и Warnstorfia fontinaliopsis (Müll.Hal.) Ochyra в культуре in vitro в присутствии K₂CrO₄. Показано, что при концентрации хрома(VI) до 100 мг/л изменение длины стеблей W. fontinaliopsis практически не отличается от такового в контроле. Увеличение содержания Cr(VI) в питательной среде до 150 мг/л приводило к ингибированию роста и существенному уменьшению прироста биомассы как сосудистого растения, так и мха. Хотя динамика снижения относительного прироста массы каллуса при повышении концентрации хрома в среде у C. guitensis была сходна с таковой у N. tabacum, для колобантуса различия статистически достоверны уже при 10 мг/л хрома(VI), тогда как для табака – только начиная со 100 мг/л. Это позволяет говорить о более высокой чувствительности колобантуса к токсичному металлу. При содержании Cr(VI) в среде в концентрации 150 мг/л относительный прирост массы каллуса колобантуса был в 56,4 раза меньше, чем в контроле, а табака – в 20,5 раза и составлял в среднем 0,09 и 0,33 г на 1 г исходной массы соответственно. Вивчено особливості росту двох рослин Антарктики – Colobanthus guitensis (Kunth) Bartl. та Warnstorfia fontinaliopsis (Müll.Hal.) Ochyra в культурі in vitro у присутності K₂CrO₄ Показано, що при концентрації хрому(VI) до 100 мг/л зміна довжини стебел W. fontinaliopsis практично не відрізняється від такої в контролі. Збільшення вмісту Cr(VI) у живильному середовищі до 150 мг/л призводило до пригнічення росту та істотного зменшення приросту біомаси як судинної рослини, так і моху. Проведено порівняння росту C. guitensis з динамікою росту калусної тканини Nicotiana tabacum у присутності Cr(VI). Хоча динаміка зниження відносного приросту маси калусу при підвищенні концентрації хрому у середовищі для C. guitensis була подібна до такої у N. tabacum, виявлені для колобантусу відмінності статистично достовірні уже при 10 мг/л хрому(VI), тоді як для тютюну – тільки починаючи з 100 мг/л. Це є свідченням більшої чутливості колобантусу до токсичного металу. При вмісті Cr(VI) 150 мг/л відносний приріст маси калусу колобантусу був у 56,4 раза менший, ніж у контролі, а тютюну – в 20,5 раза та становив відповідно в середньому 0,09 та 0,33 г на 1 г вихідної маси. Influense of K₂CrO₄ on the growth of two Antarctic plants – Colobanthus guitensis (Kunth) Bartl and Warnstorfia fontinaliopsis (Müll.Hal.) Ochyra in vitro culture has been studied. Under the Cr(VI) treatment at concentration from 10 to 100 mg/l the shoot length augmentation of W. fontinaliopsis did not differ from the augmentation in control. The increase in Cr(VI) concentration in a nutrient medium to 150 mg/l led to inhibition of growth and essential reduction of a biomass augmentation both vascular plant and moss. There were statistically authentic distinctions in relative callus weight augmentation of C. guitensis and N. tabacum on the medium supplemented with 10 or 100 mg/l of Cr(VI) respectively. So C. guitensis is more sensitive to toxic metal than N. tabacum. Under the150 mg/l Cr(VI) the C. guitensis and N. tabacum relative callus weight augmentations were respectively in 56,4 and 20,5 times less than in control (0,09 and 0,33 g per 1 g initial weight).