Шляхи застосування фармакологічного захисту людини при порушеннях адаптації в Антарктиці - Моісеєнко, Є.В. (Український антарктичний журнал, 2010)
Робота присвячена аналізові механізмів розвитку порушень адаптації людини в умовах Антарктики та визначенню патогенетично обґрунтованих шляхів застосування фармакологічних засобів з метою профілактики патології у зимівників. У дослідженнях брали участь чоловіки зі складу 9-ти екіпажів антарктичної станції Академік Вернадський (97 осіб віком 22–45 років). Обстеження виконувались із залученням широкого комплексу біомедичних технологій, що дозволяло в режимі моніторингу контролювати зміни функцій центральних механізмів, систем дихання, кровообігу, крові тощо. За результатами досліджень визначались механізми дисфункції, проводився підбір адекватних фармакологічних засобів корекції та нових напрямків фармакологічної профілактики. Работа посвящена анализу механизмов развития нарушений адаптации человека в условиях Антарктики и определению патогенетически обусловленных путей применения фармакологических средств с целью профилактики патологий у зимовщиков. В исследованиях принимали участие мужчины из состава 9-ти экипажей антарктической станции Академик Вернадский (97 человек в возрасте 22–45 лет). Обследования проводились с использованием широкого комплекса биомедицинских технологий, что позволяло в режиме мониторинга контролировать изменения функций центральных механизмов, систем дыхания, кровообращения, крови и т.д. По результатам исследований определялись механизмы дисфункции, проводился подбор адекватных фармакологических средств коррекции и новых направлений фармакологической профилактики. Explored the mechanisms of violations of adaptation of man in Antarctic. 97 persons are inspected (men in age 22-45 years). For researches technologies of registration of parameters of psychoemochen functions, breathing, circulation of blood, blood were used. The main links of processes of dysregulation are certain in the functional systems of organism. On the results of researches pathogenethyc directions were built for the choice of adequate pharmacological facilities of correction of û prophylaxis of pathology.