Об истории отечественных исследований Антарктики - Рыбачук, В.П. (Український антарктичний журнал, 2010)
Дан краткий обзор трудов украинских ученых по истории отечественных исследований Антарктики и предложена схема ее периодизации. Проанализировано отражение истории деятельности Украины в Антарктике в энциклопедических и учебно-методических изданиях последних лет. Показана целесообразность развития исследований исторической направленности в формате Государственной программы проведения исследований Украины в Антарктике. Наведено короткий огляд праць українських вчених з історії вітчизняних досліджень Антарктики та запропоновано схему її періодизації. Проаналізовано відображення історії діяльності України в Антарктиці в енциклопедичних та навчально-методичних виданнях останніх років. Показано доцільність розвитку досліджень історичного спрямування у форматі Державної програми проведення досліджень України в Антарктиці. Ключові слова: Антарктика, історія дослідження Антарктики, періодизація історії антарктичних досліджень, Україна, антарктична станція Академік Вернадський, Полярна комісія Російської Академії наук, Радянська антарктична експедиція, Радянська китобійна флотилія „Слава” A brief overview of Ukrainian scientific works investigating the history of antarctic research is presented, and a scheme of periodization of the history proposed. We analyzed how the history of Ukrainian efforts in Antarctica is reflected in the encyclopedias and educational publications in recent years. The rational for further development of historically focused research as part of the National Antarctic research program is offered.