Геоелектромагнітне поле в районах узбережжя (за результатами фізичного моделювання) - Кобзова, В.М.; Максимчук, В.Ю.; Ладанівський, Б.Т.; Мартюк, П.К.; Дутко, Р.Б. (Український антарктичний журнал, 2008)
Для розв’язання прямої задачі електродинаміки тришарового середовища з локальними 3D неоднорідностями електропровідності застосовано метод аналогового моделювання з використанням спеціальної лабораторної установки. Показано, що аномальні геоелектромагнітні поля, створені локальними структурами узбережжя (мис, бухта, острови біля континенту), необхідно враховувати при 2D інверсії магнітотелуричних даних. Береговий ефект при складній формі берегової лінії, на відміну від лінійної, становить велику заваду при глибинних МТ зондуваннях на узбережжі, зменшуючи при інтерпретації глибину високопровідної мантії. Для решения прямой задачи электродинамики трехслойной среды с локальными 3D неоднородностями электропроводимости применен метод аналогового моделирования с использованием специальной лабораторной установки. Показано, что аномальные геоэлектромагнитные поля, созданные локальными структурами побережья (мыс, бухта, острова возле континента), необходимо учитывать при 2D инверсии магнитотеллурических данных. Береговой эффект при сложной форме береговой линии, в отличие от линейной, создает большую помеху при глубинных МТ зондированиях на побережье, уменьшая при интерпретации глубину высокопроводящей мантии. The analog modeling method with usage of special laboratory installation was applied for direct electrodynamics problem of three-layered environment with local 3D conductance inhomogeneity. It is shown that anomalous geomagnetic fields created by the local coast structures (cape, bay, islands near continent) should be taken into account for 2D magnetotelluric data inversion. The coast effect caused by complex shape of coastline unlike linear one could be as a large hindrance