Українське книговидання у Львові ХІХ ст.: роль друкарень Ставропігійського інституту та Наукового товариства ім. Шевченка - Палюх, О. (Львівська національна наукова бібліотека України імені В. Стефаника НАН України, 2008)
Розвиток українського книговидання XIX ст. тісно пов’язаний з діяльністю двох львівських друкарень — Ставропігійського Інституту та Наукового товариства ім. Шевченка. Понад сімдесят років Ставропігійська друкарня була найпотужнішим виробником та постачальником української книги на тогочасному книжковому ринку. Поява ще однієї української друкарні — Наукового товариства ім. Шевченка — сприяла зміцненню позицій національного книговидання. Розкрито внесок львівських друкарень у розвиток вітчизняної книжкової культури та формування образу нової української книги. Развитие украинского книгоиздания в XIX в. тесно связано с деятельностью двух львовских типографий — Ставропигийского института и Научного общества им. Шевченко. Более семидесяти лет Ставропигийская типография была самым мощным производителем и поставщиком украинской книги на современном книжном рынке. Появление еще одной украинской типографии — Научного общества им. Шевченко — содействовала укреплению позиций национального книгоиздания. Раскрывается вклад львовских типографий в развитие отечественной книжной культуры и формирование облика новой украинской книги. Development of Ukrainian book publishing in the 19th c. was closely related with activities of two L’viv Printing Houses — of Stavropigion Institute and Shevchenko Scientific Society. Over seventy years Stavropigion Printing House had been the biggest producer and supplier of Ukrainian books to the book market of that time. Appearance of another Ukrainian Printing House — that of Shevchenko Scientific Society became instrumental in strengthening national book publishing. Contribution of L’viv Printing Houses to development of domestic book culture and formation of the new Ukrainian book’s image is revealed.