Періодична та довготермінова мінливість солоності Південної Атлантики за даними вимірів на антарктичній станції «Академік Вернадський» - Білокриницька, Л.М.; Клок, С.В.; Крученицький, Г.М.; Скоробагатий, Т.В. (Український антарктичний журнал, 2008)
Методами лінійного та нелінійного регресійного аналізу отримано параметри періодичної мінливості і трендів солоності, а також температури води й повітря за даними спостережень за 2000–2006 роки. Встановлено, що крім сезонних коливань перераховані параметри схильні до повільнішого коливання із основним періодом 3 роки. Солоність та температура води мають статистично значущі негативні тренди. Показано, що ці тренди формуються за рахунок синхронних негативних викидів, обумовлених зростанням притоку прісної води внаслідок руйнування льодового щита Антарктики під час антарктичного літа. Методами линейного и нелинейного регрессионного анализа получены параметры периодической изменчивости и трендов солёности, а также температуры воды и воздуха по данным наблюдений за 2000–2006 годы. Установлено, что кроме сезонных колебаний перечисленные параметры подвержены более медленному колебанию с основным периодом 3 года. Солёность и температура воды имеют статистически значимые отрицательные тренды. Показано, что эти тренды формируются за счёт синхронных отрицательных выбросов, обусловленных возрастанием притока пресной води от разрушения ледового щита Антарктики во время антарктического лета. The methods of linear and nonlinear regressive analysis are get the parameters of periodic changeability and trendov of salinity, and also temperatures of water and air from data of supervisions for 2000-2006. It is set that except for seasonal vibrations the transferred parameters are subject to more slow oscillation with the basic period of 3. Salinity and temperature of water have meaningful negative trendy statistically. It is shown that these trendy is formed due to the synchronous negative troop landings which are conditioned growth of influx lead fresh ot destruction of ice shield of Antarctic Region during the Antarctic summer.