Мониторинг параметров атмосферы в Украине и на антарктической станции «Академик Вернадский»: актуальность исследований, аппаратурное обеспечение, концепция развития - Терез, Э.И.; Ващенко, В.Н.; Долгий, С.О.; Козак, А.В.; Кузьмин, С.В.; Терез, Г.А.; Лоза, Е.И.; Патлашенко, Ж.И. (Український антарктичний журнал, 2008)
Предлагается использовать в качестве фоновой станции с минимальным количеством аэрозолей украинскую антарктическую станцию «Академик Вернадский». Показано, что в условиях высокоширотных станций определение оптической толщины атмосферы методом Бугера-Лэнгли может приводить к большим погрешностям. В этом случае целесообразно использовать для наблюдений фотометрическую аппаратуру, имеющую абсолютную калибровку. Такая калибровка должна проводиться регулярно до и после антарктических наблюдений на атмосферной станции с хорошими астроклиматическими условиями (в Крыму). Пропонується використовувати як фонову станцію з мінімальною кількістю аерозолів українську антарктичну станцію «Академік Вернадський». Показано, що в умовах високоширотних станцій визначення оптичної товщини атмосфери методом Бугера-Ленглі може призводити до великих погрішностей. В цьому випадку доцільно використовувати для спостережень фотометричну апаратуру, що має абсолютне калібрування. Таке калібрування має проводитись регулярно до й після антарктичних спостережень на атмосферній станції з гарними астрокліматичними умовами (у Криму). The Ukrainian Antarctic station Akademik Vernadskiy is proposed to be used as background station with minimal aerosol quantity. It is shown that in conditions of high latitude stations the determination of atmosphere optical density by Bouguer-Langley method may lead to high error. Hence it is expediently to use photometric apparatus with absolute calibration. Such calibration should be held regularly before and after antarctic observations at atmospheric station with good astroclimate conditions (in Crimea).