Вплив північноатлантичної осциляції на часовий розподіл опадів: метод вейвлет-розкладання - Русов, В.Д.; Глушков, О.В.; Ващенко, В.М.; Павлович, В.М.; Лобода, Н.С.; Патлашенко, Ж.І.; Хохлов, В.М.; Свинаренко, А.А.; Солонко, Т.В. (Український антарктичний журнал, 2008)
Проаналізовано вплив Північноатлантичної осциляції (NAO) на часові зміни опадів над Україною за допомогою методу вейвлет-розкладання. Показано, що найбільші коефіцієнти кореляції між індексами NAO та місячними сумами опадів відзначаються для заходу України і для періоду тривалого домінування однієї фази NAO. Проанализировано влияние Североатлантического колебания (NAO) на временные изменения осадков над Украиной на основе метода вейвлет-разложения. Показано, что наибольшие коэффициенты корреляции между индексами NAO и месячными суммами осадков отмечаются для запада Украины и для периода продолжительного доминирования одной фазы NAO. Within the wave-let expansion method analysis of influence of North-Atlantic oscillation (NAO) on temporal distribution of precipitation on Ukraine is carried out. It is shown that the most large correlation coefficients between NAO indexes and month precipitation sums are defined for the west of Ukraine and for period of the long dominating the single NAO phase.