Dynamic of Аntarctic tourism at Faraday/Vernadsky station (1968–2008) - Fedchuk, A.P. (Український антарктичний журнал, 2008)
Few previous site-specific studies have given attention to the development and management issues of Antarctic tourism at operating scientific stations that support non-governmental activities to some degree. This article presents findings from a study that examined the change in visitor patterns at Ukrainian Vernadsky Station (formerly British Faraday Station), one of the most visited tourist destinations in the Antarctic Peninsula area. Data detailing the trends of tourist activities at Faraday/Vernadsky Station have been collected and processed from 195 to 2008. Since 1996 there have been significant changes in governance and policy resulting in the increasing tourist numbers. This study uses a comparative approach to examine regulation patterns at different scientific stations in Antarctica and indicates policies for better visitor management at Vernadsky Station. У зарубіжній літературі, присвяченій окремим територіям в Антарктиці, порушуються питання розвитку антарктичного туризму та управління ним на діючих наукових станціях, які певною мірою підтримують недержавні відвідування. У цій статті висвітлено результати вивчення змін у структурі відвідувань української станції Академік Вернадський (колишня британська станція Фарадей) – однієї з найбільш популярних серед туристів станцій у районі Антарктичного півострова. Динаміка туристичних відвідувань станції Фарадей/Вернадський репрезентована за даними, зібраними в період 1968–2008 рр. Значні зміни, що сталися в управлінні станцією починаючи з 1996 р., спричинили різке збільшення кількості туристів. За допомогою порівняльного підходу вивчено моделі управління туристичними відвідуваннями на різних антарктичних станціях, а також запропоновано рекомендації щодо покращення практики візитного менеджменту на станції Академік Вернадський. В зарубежной литературе, посвященной отдельным территориям в Антарктике, поднимается вопрос развития антарктического туризма и управления им на действующих научных станциях, которые в какой-то мере поддерживают неправительственные посещения. В данной статье освещены результаты изучения перемен в структуре посещений украинской станции Академик Вернадский (бывшая британская станция Фарадей) – одной из наиболее популярных среди туристов станций в районе Антарктического полуострова. Динамика туристических посещений станции Фарадей/Вернадский представлена на основе данных, собранных за период 1968–2008 гг. Значительные перемены, произошедшие в управлении станцией начиная с 1996 г., содействовали резкому увеличению количества туристов. Методом сравнительного подхода изучены модели управления туристическими посещениями на различных антарктических станциях, а также разработаны рекомендации улучшения практики визитного менеджмента на станции Академик Вернадский.