Редакторська й видавнича діяльність Миколи Голубця в царині культурології (“Світ”, 1917–1918; “Життя і мистецтво”, 1920; “Українське мистецтво”, 1926) - Стефанишин, Т. (Львівська національна наукова бібліотека України імені В. Стефаника НАН України, 2008)
Проаналізовано структуру, змістове наповнення та типологію опублікованих матеріалів у згаданих виданнях, а також залучено документальні джерела з львівських архівів (ЦДІА України у Львові, ДАЛО, відділ рукописів ЛНБ ім. В. Стефаника НАН України). Розглянуті видання репрезентують важливий етап у розвитку української періодики Галичини першої половини XX ст., зокрема, її мистецтвознавчий і ширше — культурологічний сегмент. Анализируется структура, содержание и типология материалов, опубликованных в перечисленых изданиях, использовано документальные источники львовских архивов (ЦГИА Украины во Львове, ГАЛО, отдел рукописей ЛНБ им. В. Стефаника НАН Украины). Рассмотренные издания репрезентуют важный этап в развитии украинской периодики Галичины I половины XX века, особенно её искусствоведческий, шире — культурологический сегмент. Structure, semantic content and typology of published materials in the abovementioned editions, and also documentary sources from L’viv archives (Central State Historical Archives of Ukraine in L’viv, State Archives of L’viv Oblast’, Manuscript Dept. of L’viv Stefanyk Scientific Library) are analysed. The considered editions present an important stage in development of Ukrainian periodicals in Halychyna of the first half of the 20th c., in particular, its artistic and wider – its culturological segment.