Про залучення рецепторів активації проліферації периксисом гама в механізм антивиразкової дії меланіну, виділеного з антарктичних дріжджів - Кухарський, В.М.; Чижанська, Н.В.; Цирюк, О.І. (Український антарктичний журнал, 2009)
У гострих дослідах на 55 білих щурах досліджено один із можливих механізмів цитопротективної дії меланіну за участі рецепторів активації проліферації периксисом гама. Було встановлено, що імобілізаційний стрес у модифікації Гройсмана і Каревіної викликав у слизовій оболонці шлунка формування виразок, ерозій і крововиливів. Меланін у дозі 5 мг/кг справляв профілактичну дію на розвиток ушкоджень, викликаних стресом. Незворотній селективний антагоніст рецепторів активації проліферації периксисом гама 0\У9662 в дозі 1 мг/кг усував цитопротективиий вплив меланіну на формування стресогенних ушкоджень. Ми дійшли висновку, що антистресовова дія меланіну у слизовій оболонці шлунка у щурів повністю або частково регулюється за участі рецепторів активації проліферації периксисом гама. В острых опытах на 55 белых крысах исследован один из возможных механизмов цитопротсктивново действия меланина при участии рецепторов активации пролиферации периксисом гамма. Было установлено, что иммобилизационный стресс в модификации Гройсмана и Каревиной вызывал в слизистой оболочке желудка формирование язв, эрозий и кровоизлияний. Меланин в дозе 5 мг/кг оказывал профилактическое действие па развитие повреждений, вызванных стрессом. Необратимый селективный антагонист рецепторов активации пролиферации периксисом гамма GW9662 в дозе 1 мг/кг устранял цитопротективное действие меланина на формирование стрессогенных повреждений. Мы пришли к выводу, что антистресовое действие меланина в слизистой оболочке желудка у крыс полностью или частично регулируется при участии рецепторов активации пролиферации периксисом гамма.