Вплив меланіну з антарктичних дріжджів на збереженість поголів'я поросят при відлученні - Чижанська, Н.В.; Берегова, Т.В. (Український антарктичний журнал, 2009)
Особливо високий рівень смертності серед свиней спостерігається при відлученні поросят. Головною причиною такого явища є стресовий стан. Одним із найбільш перспективних шляхів профілактики наслідків стресу при відлученні поросят, направлених на підвищення загальної резистентності організму, є застосування біологічно активних речовин в раціонах для годівлі молодняку свиней. Одержані нами дані та дані інших авторів про антистресову дію меланіну слугували підґрунтям для експериментів із застосуванням меланіну на сільсько-господарських підприємствах, що спеціалізуються на вирощуванні свиней. В результаті проведених досліджень встановлено, що додавання меланіну до корму в період відлучення поросят від свиноматок усуває їх захворюваність та на 100% зменшує загибель тварин. Особенно большой уровень смертности среди свиней наблюдается при отлучке поросят. Главной причиной этого является стрессовое состояние. Одним из наиболее перспективных способов профилактики последствий стресса при отлучке поросят, направленных на повышение общей резистентности организма, является использование биологически активных веществ в рационах для кормления молодняка свиней. Полученные нами данные и данные других авторов об антистрессовом действии меланина послужили основой для экспериментов с использованием меланина на сельскохозяйственных предприятиях, которые специализируются на выращивании свиней. В результате проведенных исследований было установлено, что добавление меланина в корм поросят в период их отлучки от свиноматок снижает уровень их заболеваемости и на 100% уменьшает гибель животных. Immobilization stress exposure time of which was 24 hour evoked in gastric mucosa of rats formation of ulcers, erosions and hemorrhages with simultaneous drastic increase of cortisol blood level. Melanin defended gastric mucosa against development of injuries evoked by stress and at the same time reduced cortisol blood level 1,81 times. It was concluded that a decrease in cortisol blood level against a background of melanin action is the result of active influence of melanin on one of the links of mechanism of melanin liberation.