Краківсько-львівське книго- і пресовидання для дітей та молоді в контексті українського культурного процесу періоду Другої світової війни - Головата, Л. (Львівська національна наукова бібліотека України імені В. Стефаника НАН України, 2008)
Окреслена сукупність видань займає приблизно десяту частину в структурі репертуару монопольного “Українського видавництва” (1940–1945); вивчається на тлі історико-культурної ситуації в тогочасній Генеральній губернії, репрезентована двома журналами-місячниками (“Малі друзі”, “Дорога”), книжковою серією (“Моя книжечка”, “Бібліотека “Дороги”) та нечисленними виданнями поза серіями. На основі архівних джерел досліджується видавнича політика і тенденції формування книжкового і пресового масиву для дітей та молоді. Розглянуто внесок в його розвиток окремих осіб, склад авторів дитячих видань, типологічні групи, найпомітніші прояви. Очерченная совокупность изданий занимает примерно десятую часть в структуре репертуара монопольного “Українського видавництва” (1940–1945); изучается на фоне историко-культурной ситуации в тогдашней Генеральной губернии, представлена двумя журналами-ежемесячниками (“Малі друзі”, “Дорога”), книжной серией (“Моя книжечка”, “Бібліотека “Дороги”) и небольшим количеством изданий вне серий. На основании архивных источников исследуется издательская политика и тенденции формирования массива книг и периодических изданий для детей и молодежи. Рассмотрен вклад в его развитие отдельных лиц, состав авторов детских изданий, типологические группы, самые приметные проявления. The examined editions constitute approximately one tenth in the structure of monopolistic repertoire of Ukrains’ke Vydavnytstvo Publishing House (1940–1945); they are studied on historical and cultural background of that time General Guvernement; they were presented by two monthlies (Mali druzi, Doroha), book series (Moia knyzhechka, Biblioteka “Dorohy”) and unnumerous separate editions. Publishing policy and tendencies of formation of book and press repertoire for children and young people are investigated on the basis of archival sources. Typological groups, prominent events, authors of children publications, contribution to its development by individuals is considered.