Охорона церковних пам'яток в Україні (перша половина ХVIII ст.) - Сенченко, Н.М. (Сіверщина в історії України, 2017)
Стаття присвячена історії започаткування правового режиму
охорони церковних старожитностей у контексті загального
пам’яткоохоронного руху першої половини ХVІІІ ст. Висвітлено роль
Синоду у збереженні церковних пам’яток, подано характеристику
окремих документів Синоду та Сенату. Статья посвящена истории возникновения правового режима
охраны церковных древностей в контексте общего памятникоохранного движения первой половины XVIII века. Освещена роль Синода в сохранении церковных памятников, дана характеристика
отдельных документов Синода и Сената. The article is devoted to the history of the legal regime of the protection
of religious antiquities in the context of the overall monument protection
of movement in the first half of the XVIII century. The article presents
the role of the Synod of the Church in the preservation of monuments, the
characteristic of the individual documents of the Synod and the Senate.