Обставини створення Києво-Печерського заповідника, перша половина 1920-х рр. - Чередниченко, А.М. (Сіверщина в історії України, 2017)
На підставі аналізу архівних документів через призму конфлікту установ музейних, наукових, пам’яткоохороних та Народного комісаріату освіти з Соцзабезом навколо розподілу території Києво-Печерського монастиря в статті розглядається процес заснування Києво-Печерського заповідника в першій половині 1920-х рр. На основании анализа архивных документов через призму конфликта учреждений музейных, научных, памятникоохранных и Народного комиссариата просвещения с Собесом по поводу раздела
территории Киево-Печерского монастыря в статье рассматривается процесс основания Киево-Печерского заповедника в первой половине 1920-х гг. The article pays attention to the process of establishing Kyiv-Pechersk
preserve, the first half of 1920-th, on the basis of archives through the
conflict between museums, Scientific and monuments protection institutions
and the People’s Commissariat of Education and social security for Kyiv-
Pechersk monastery territory.