Проблеми збереження підземних сакральних пам'яток (на прикладі печерних комплексів Києво-Печерської лаври) - Черевко, І.А. (Сіверщина в історії України, 2017)
Збереження печерних комплексів Києво-Печерської лаври – питання актуальне. Враховуючи погіршення технічного стану печерних комплексів в останні десятиліття впроваджено систему комплексного моніторингу, основним завданням якого є діагноз стану – прогноз на задані моменти часу – рекомендації, направлені на збереження. За результатами багаторічного моніторингу визначено основні чинники впливу на стан печер, розроблено та впроваджено
ряд заходів, направлених на збереження печер. Сохранение пещерных комплексов Киево-Печерской лавры – вопрос актуальный. Учитывая ухудшение технического состояния пещерных комплексов в последние десятилетия, внедрена система
комплексного мониторинга, основной задачей которого является
диагноз состояния – прогноз на заданные моменты времени – рекомендации, направленные на сохранение. По результатам многолетнего мониторинга определены основные факторы влияния
на состояние пещер, разработан и внедрен ряд мероприятий, направленных на сохранение пещер. Saving of cave complexes of Kyiv Pechersk Lavra – the question is
relevant. Given the degradation of the cave complexes in the past decade
introduced a comprehensive monitoring system, whose main task is
diagnosed condition – forecast at a given time – recommendations aimed
at preservation. As a result of years of monitoring the basic factors impact
on the caves, developed and implemented a number of measures aimed
at preserving the caves.