Українська держава гетьмана Богдана Хмельницького в контексті сучасного державотворення - Лєбєдєва, Ю.О. (Сіверщина в історії України, 2017)
Статтю присвячено дослідженню державотворчої методи утворення козацько-гетьманської держави Богдана Хмельницького як держави українського народу. Діяння гетьмана розглядаються під кутом зору взаємодії етногенезу українського народу та формування
власної національної ідентичності. В статті аналізуються можливі форми козацької державної організації, внесок національно-визвольної війни у розвиток державницької традиції українського народу. Окрім того, підкреслюється, що окремі геополітичні положення нового державного утворення і його підходи зберігають прикладне значення і у сучасних умовах. Обґрунтовано, що відправною точкою української історії може бути лише власна територія і власні інтереси, які є абсолютно пріоритетними. Статья посвящена исследованию государственной методы образования казацко-гетманского государства Богдана Хмельницкого как государства украинского народа. Действия гетмана рассматриваются как взаимодействие этногенеза украинского народа и
формирования собственной национальной идентичности. В статье
анализируются возможные формы казацкой государственной организации, вклад национально-освободительной войны в развитие
государственной традиции украинского народа. Кроме того подчеркивается, что отдельные геополитические положения нового государственного образования и его подходы сохраняют прикладное значение и в современных условиях. Обосновано, что отправной точкой украинской истории может быть только собственная территория и собственные интересы, которые являются приоритетными. The article is dedicated to the research of the state forming method
of the creation of Bohdan Hmelnytskyi’s Cossack-hetman state as the
state of the Ukrainian folk. Hetman’s activities are being considered from
the viewpoint of shedding light on the interrelation of the Ukrainian nation’s
ethnogeny and the formation of its own national identity. The possible
forms of the Cossack State organization as well as the contribution
of the national liberation war to the development of the Ukrainian nation’s
state forming tradition are being analyzed in the article. More over
it is underlined that some geopolitical regulations of new state forming
and their approaches still preserve their applied meaning in the modern
conditions too. It is also proved that only holding own territory and minding
own interests can be a starting point of the Ukrainian history. Those ones are being of first priority.