Ku wolności. Polska i ukraińska droga do niezależnego bytu państwowego i wzajemna koegzystencja w okresie prymatu rosji carskiej - Kowalczyk, Rafał Wiktor (Сіверщина в історії України, 2017)
Ця стаття показує польський і український шлях до незалежної
державності та їх взаємне співіснування. Поворотним моментом
є намагання України здобути незалежність від радянської тиранії. Базовою ідеєю статті є здобуття Україною незалежності після козацького повстання під проводом Богдана Хмельницького. Росіяни добре розуміли значення України, бачили, що Україна є ключем
до домінування в регіоні Чорного моря і тиску на Річ Посполиту. Для
того вони зробили все можливе, щоб домінувати над Україною і унеможливити спроби утворення спільної польсько-української держави (Гадяцька угода). Відтак далі Росія встановлює домінування над
Гетьманщиною. Знищення Батурина, перемога над шведськими військами Карла XII під Полтавою, перемога над останнім незалежним гетьманом України Іваном Мазепою, підкуп козацької старшини було ознакою ослаблення і врешті ліквідації козацької держави царицею Катериною II. Той процес ішов паралельно з послабленням і
ліквідацією шляхетської Речі Посполитої. Українські землі, які входили до складу Речі Посполитоі та Гетьманщини, опинившись в складі Російської імперії, прийшли до взаємного господарювання, яке після
відкриття покладів залізної руди в Кривому Розі вийшло на високий рівень. Перед вибухом Першої світової війни Україна і Польща були взаємозв’язані в багатьох галузях промисловості і сільського господарства. Перед обома народами відкривався великий шанс на цивілізаційний стрибок. Перемога жовтневого перевороту, ліквідація царату, перемога більшовиків і утворення радянської держави розділило Україну на дві частини. Більша частина потрапила в руки Совєтів, які досягли знищення української економіки, замордували мільйони українців, а друга часина потрапила до складу другої Речі Посполитої. Шанс на співіснування і зростання залишився нереалізованим. Эта статья показывает польский и украинский путь к независимой государственности и их взаимное сосуществование. Поворотным моментом является попытка Украины получить независимость
от советской тирании. Базовой идеей статьи является получение
Украиной независимости после казацкого восстания под предводительством Богдана Хмельницкого. Россияне хорошо понимали значение Украины, видели, что Украина является ключом к доминированию в регионе Черного моря и давления на Речь Посполитую. Для
этого они сделали все возможное, чтобы доминировать над Украиной и исключить попытки образования совместного польско-украинского государства (Гадяцкий договор). Поэтому дальше Россия
устанавливает доминирование над Гетманщиной. Уничтожение
Батурина, победа над шведскими войсками Карла XII под Полтавой, победа над последним независимым гетманом Украины Иваном Мазепой, подкуп казацкой старшины было признаком ослабления и
в конце ликвидации казацкого государства царицей Екатериной II.
Этот процесс шел параллельно с ослаблением и ликвидацией шляхетской Речи Посполитой. Украинские земли, которые входили в состав Речи Посполитой и Гетманщины, оказавшись в составе Российской империи, пришли к взаимному хозяйствованию, которое после открытия залежей железной руды в Кривом Роге вышло на
высокий уровень. Перед взрывом Первой мировой войны Украина и Польша были взаимосвязаны во многих отраслях промышленности и сельского хозяйства. Перед двумя народами открывался большой
шанс на цивилизационный скачок. Победа октябрьского переворота, ликвидация царизма, победа большевиков и образование советского государства разделило Украину на две части. Большая часть
попала в руки Советов, которые добились уничтожения украинской экономики и убили миллионы украинцев, а вторая часть попала в состав второй Речи Посполитой. Шанс на сосуществование и рост остался нереализованным. This article shows the Polish and Ukrainian ways to an independent
statehood and their mutual coexistence. The turning point is Ukraine’s
attempt to gain independence from Soviet tyranny. The basic idea of the
article is to get Ukraine independence after the Cossack uprising led by
Bogdan Khmelnitsky. The Russians well understood the importance of Ukraine, saw that Ukraine was the key to domination on the Black Sea region and pressure on Rzeczpospolita. To this end, they have done everything
possible to dominate Ukraine and exclude attempts to form a joint Polish-Ukrainian state (Gadyatsky Treaty). Therefore, further Russia establishes domination over Hetmanate. The destruction of Baturin,
the victory over the Swedish troops of Charles XII near Poltava, the victory
over the last independent hetman of Ukraine Ivan Mazepa, the bribing of the Cossack sergeant-major was a sign of weakening and at the end of the Cossack state’s abolition by the czarina Catherine II. This process
went in parallel with the weakening and liquidation of nobility Rzeczpospolita.
After the liquidation of the gentry Rzeczpospolita and Hetmanate came to a mutual farming, which, after the discovery of iron ore deposits in Krivyj Rig, reached a high level. Before the outbreak of the First World
War, Ukraine and Poland were interconnected in many branches of industry
and agriculture. Before the two nations, there was a great chance for a civilizational leap. The victory of the October coup, the abolition of tsarism, the victory of the Bolsheviks and the formation of the Soviet state
divided Ukraine into two parts. Most of it fell into the hands of the Soviets,
which reached the destruction of the Ukrainian economy and killed millions of Ukrainians, while the second part fell into the second Rzeczpospolita. The chance of coexistence and growth remained unrealized.