Керамічні розетки з декору палацу І. Мазепи в Батурині: комп'ютерні реконструкції та київські аналогії - Мезенцев, В.І. (Сіверщина в історії України, 2017)
У статті на основі знайдених фрагментів керамічних полив’яних розеток розглядаються їх орнаментація й розміри та прийом оздоблення цими деталями фасадів резиденції гетьмана І. Мазепи
в Батурині. Публікуються комп’ютерні реконструкції шести типів
цілих розеток та проводяться порівняння з київськими зразками. Аргументується версія про триповерховість і надзвичайне багатство, різноманітність та київське походження керамічного декору палацу. В статье на основе найденных фрагментов керамических поливных розеток рассматриваются их орнаментация, размеры и
прием украшения этими деталями фасадов резиденции гетмана И. Мазепы в Батурине. Публикуются компьютерные реконструкции шести типов целых розеток и проводятся сравнения
с киевскими образцами. Аргументируется версия о трехэтажности и исключительном богатстве, разнообразии и киевском происхождении керамического декора дворца. On the basis of excavated fragments of glazed ceramic rosettes, this
article examines the method of adorning the facades of Hetman Ivan
Mazepa’s residence in Baturyn with these details. It presents computer
reconstructions of six types of rosettes and compares them to Kyivan
counterparts. The results support the assertion that this palace had a
three-story design and an exceptionally rich and varied embellishment borrowed from Kyivan architecture.