Чернігово-Сіверщина в роки Північної війни (за свідченнями французьких сучасників) - Луняк, Є.М. (Сіверщина в історії України, 2017)
У статті розглянуто стан ознайомлення французької громадськості з перебігом подій Північної війни на землях Чернігово-Сіверщини в 1708–1709 рр. Здійснено комплексний аналіз праць французьких сучасників, таких як Вольтер, Анрі-Філіпп де Лімьє, Іван Нестезюрануа, Елеазар де Мовійон та ін. В статье рассмотрено состояние ознакомления французской общественности с ходом событий Северной войны на землях Чернигово-Северщины в 1708–1709 гг .Сделан комплексный анализ призведений французских современников, таких как Вольтер, Анри-Филипп де Лимье, Иван Нестезюрануа, Элеазар де Мовийон и др. The acquaintance’s state of the French public with course of events
of the Great Northern War in the region of Chernihiv and Severia (1708–
1709) in the article is covered. The complex analysis historical researches
(the work of Voltaire, Henri-Philippe de Limiers, Ivan Nestesuranoi,
Eleazar de Mauvillon etc.