Земельні володіння Ніжинського міського магістрату ХVII–XVIII ст. - Лесик, Л.В. (Сіверщина в історії України, 2017)
В дослідженні визначено межі міста Ніжина XVII–XVIII ст., що
були закріплені грамотою на надання місту магдебурзького права. Також визначено перелік сіл, що знаходилися у володінні магістрату, що підтверджувалося іншими конфірмаційними універсалами. Наведено приклади про приналежність магістратських сіл іншим власникам, обкладення таких сіл податками. В иследовании установлены границы города Нежина XVII–XVIII ст.,
которые были закреплены грамотой на магдебургское право. Также
определён список сёл, находившихся во владении магистрата, что
подтверждалось другими конфирмационными универсалами. Приведены примеры принадлежности магистратских сел другим владельцам, наложения податей на магистратские села. The study determined the city Nizhyn in XVII-XVIII century which
were determined by the letter of Magdeburg law. The list of villages which
were in the possession of the magistrate, as confirmed by other confirmation
universals. Examples of the ownership of magistrates’ villages to other
owners and the imposition of taxes on magistrate villages are given.