Возможности долгосрочного прогнозирования погодных условий над Антарктическим полуостровом - Мартазинова, В.Ф.; Мадерич, В.С.; Tимофеев, В.Е.; Иванова, Е.К. (Український антарктичний журнал, 2009)
Разработанный нами в 1998 г. метод долгосрочного прогноза погоды для умеренных широт Северного полушария основан на двухмесячной аналогичности атмосферной циркуляции, которая хорошо выявляется с помощью традиционного метода аналогов одного сезона. Потому аналогичность атмосферных процессов во внетропических широтах Южного полушария также была исследована с помощью метода традиционного аналога. Аналогичность между процессами последовательных дней на фиксированной территории с учетом совпадения всех географических координат позволила установить в Южном полушарии двухмесячную квазипериодичность крупномасштабной, и следовательно региональной, циркуляции атмосферы. Розроблений нами у 1998 р. метод довгострокового прогнозу погоди для помірних широт Північної півкулі заснований на двомісячній аналогічності атмосферної циркуляції, яка добре виявляється за допомогою традиційного методу аналогів одного сезону. Тому аналогічність атмосферних процесів у позатропічних широтах Південної півкулі також була досліджена за допомогою методу традиційного аналога. Аналогічність між процесами послідовних днів на фіксованій території з урахуванням збігу всіх географічних координат дозволила встановити у Південній півкулі двомісячну квазіперіодичність велико-масштабної, а отже регіональної циркуляції атмосфери. Developed by us in 1998 the method of long-range weather forecast for the moderate latitudes of Northern hemisphere is based on two-month similarity of atmospheric circulation which is well revealed by the traditional method of analogues of one season. That is why similarity of atmospheric processes in the non-tropical latitudes of Southern hemisphere was also explored by the method of traditional analogue. Similarity between the processes of successive days on the fixed territory taking into account the coincidence of all geographical coordinates allowed to set in Southern hemisphere two-month quasi-periodicity of large-scale and consequently regional atmospheric circulation.