Механізми дизадаптації людини в Антарктиці - Моісеєнко, Є.В. (Український антарктичний журнал, 2009)
Багаторічні комплексні моніторингові медико-біологічні дослідження стану функціональних систем людини при тривалому перебуванні в умовах ізоляції на прибережній антарктичній станції спрямовані на з'ясування механізмів розвитку дизадаптаційних порушень інтеграційних та киснетранспортних систем організму за відсутності суттєвого зниження вмісту кисню в атмосферному повітрі. Роботу виконано за участі членів екіпажів (130 чоловіків віком 39,8±2,4 року) антарктичної станції Академік Вернадський (Vernadsky – 65°14'43" S; 64°15'24" W). Многолетние комплексные мониторинговые медико-биологические исследования состоянияфункциональных систем человека при длительном пребывании в условиях изоляции на прибрежной антарктической станции направлены на определение механизмов развития дизадаптационных нарушений интеграционных и кислородтранспортных систем организма при отсутствии существенного снижения наличия кислорода в атмосферном воздухе. Работа выполнена при участии членов экипажей (130 мужчин в возрасте 39,8±2,4 года) антарктической станции Академик Вернадский (Vernadsky – 65°14'43" S; 64°15'24" W). Long-term complex monitoring medical-biological researches of the human's functional systems status at the prolonged stay in the conditions of isolation at the off-shore (coast) Antarctic station were focused on finding out of mechanisms of dysadaptative disorders development of integrative and oxygen-transport systems of organism in the absence of essential reduction of the oxygen content in atmospheric air. Work was based on the results of medical-biological studies, which were conducted with participation of the crew members of the Antarctic station Academician Vernadskiy (Vernadsky – 65° 14'43"S; 64° 15'24"W).