Втрати культурних цінностей з II відділу Staatsbibliothek Lemberg у 1944 р. - Дзюбан, Р. (Львівська національна наукова бібліотека України імені В. Стефаника НАН України, 2008)
Висвітлюється організаційна структура бібліотек під час німецької окупації західноукраїнських земель після включення Галичини до складу Генеральної губернії. Вказано мотиви, які спонукали німецьку адміністрацію до вивезення бібліотечних збірок усієї мережі Staatsbibliothek Lemberg навесні 1944 р. Розглядається кількість і вміст транспортів зі збірками ІІ відділу Staatsbibliothek Lemberg, вивезеними до Кракова у березні-квітні 1944 р., а також подальша їхня доля. Исследуется организационная структура библиотек во время немецкой оккупации западноукраинских земель после включения Галичины в состав Генеральной губернии. Анализируются мотивы, побудившие немецкую администрацию к вывозу библиотечных собраний сети Staatsbibliothek Lemberg весной 1944 г. Рассматривается количество и содержимое транспорта с собраниями II отдела Staatsbibliothek Lemberg, вывезенными в Краков в марте-апреле 1944 г. и дальнейшая их судьба. Organizational structure of libraries during German occupation of Western Ukrainian lands after inclusion of Halychyna to General Gouvernement is described. Reasons which impelled German administration to move library collections of all Staatsbibliothek Lemberg network in spring 1944 are mentioned. Quantity and content of transports with collections of Division II of Staatsbibliothek Lemberg which were moved to Kraków in March-April 1944 and their further history are discussed.