Відділ спецфондів Львівської наукової бібліотеки АН УРСР (1945-1953) - Кусий, Л. (Львівська національна наукова бібліотека України імені В. Стефаника НАН України, 2008)
Досліджується діяльність відділу спецфондів Львівської бібліотеки АН УРСР на фоні післявоєнної перебудови її роботи та перетворення на ідеологічну установу. На основі документальних матеріалів, що зберігаються у ЛНБ ім. В. Стефаника НАН України та в Державному архіві Львівської області, окреслено механізми роботи відділу, розглянуто діяльність, спрямовану на забезпечення ідеологічного контролю за станом книгосховищ, фондів вільного доступу та каталогів бібліотеки. Подано інформацію про масштабні “чистки” діючих фондів та фондів концентрації від т. зв. ідеологічно шкідливих, антирадянських та ін. небезпечних для радянського режиму видань, які вилучалися до відділу спецфондів за участі цензорів (політредакторів) львівського Управління у справах літератури та видавництв (Облліту). Зроблено спробу відтворити персональний склад відділу спецфондів. Исследуется деятельность отдела спецфондов Львовской научной библиотеки АН УССР на фоне послевоенной перестройки её работы и преобразования её в идеологическое учреждение. На основе документальных материалов, которые хранятся в ЛНБ им. В. Стефаника НАН Украины и в Государственном архиве Львовской области, очерчены механизмы работы отдела, рассмотрена деятельность, направленная на обеспечение идеологического контроля за состоянием книгохранилищ, фондов свободного доступа и каталогов библиотеки. Изложена информация о масштабных “чистках” действующих фондов и фондов концентрации от так называемых идеологически вредных, антисоветских и др. опасных для советского режима изданий, изымавшихся в отдел спецфондов при участии цензоров (политредакторов) львовского Управления в делах литературы и издательств (Обллита). Осуществлена попытка воспроизвести персональный состав отдела спецфонда. Activities of Special Holdings Dept. of L’viv Library during post-war reconstruction of its work and transformation into ideological institution are discussed. Description of the Department working principles, its activities to provide ideological control over book repositories, general holdings and catalogues of the Library are based on documents kept in L’viv Stefanyk Scientific Library, and State Archives of L’viv oblast’. Information is provided about mass cleanings of active and concentration holdings from the so-called ideologically harmful anti-soviet and other dangerous for soviet regime publications which were separated to Special Holdings Dept. by censors of L’viv Censorship Office (Obllit). An attempt was made to restore the staff list of Special Holdings Department.