Рум'янцівський перепис 1765–1767 рр. у Сиволожі: «вовчі зуби і лисячий хвіст Російської імперії» - Желєзко, Р.А. (Сіверщина в історії України, 2017)
Стаття присвячена соціально-економічній історії с. Сиволож Ніжинського козацького полку за матеріалами Рум’янцівського перепису 1765–1767 років. Окрема увага звернена на жорстокість російських чиновників під час здійснення перепису, демографію та топоніміку села. Статья посвящена социально-экономической истории с. Сиволож Нежинского казацкого полка по материалам Румянцевской переписи 1765–1767 годов. Особое внимание обращено на жестокость российских чиновников при осуществлении переписи, демографию и топонимику села. Article is devoted to the social and economic history of the village Syvolozh of Nizhyn Cossack Regiment by the materials of Rumiantsev census in 1765–1767. Special attention is paid to the brutality of Russian offi - cials at the time of the census, demographics and place names of the village.