Галичина в неопублікованому листуванні Івана Аксакова з редактором "Основи" Василем Білозерським (1861) - Дудко, В. (Львівська національна наукова бібліотека України імені В. Стефаника НАН України, 2008)
Проаналізовано листування відомого слов’янофільського діяча Івана Аксакова з редактором першого українського журналу “Основа” Василем Білозерським, які мали кардинально відмінні погляди на перспективи суспільно-політичного розвитку Східної Галичини. “Основа” послідовно виступала за єдність галицьких і наддніпрянських українців, полемізуючи з цього питання з російською періодикою. Проанализировано переписки известного славянофильского деятеля Ивана Аксакова с редактором первого украинского журнала “Основа” Василием Белозерским, которые придерживались кардинально отличных взглядов на перспективы общественно-политического развития Восточной Галиции. “Основа” последовательно выступала за единство галицких и надднепрянских украинцев, полемизируя по данному вопросу с русской периодикой. The article analyzes correspondence of well-known Slavophile Ivan Aksakov with Vasyl’ Bilozers’kyi, editor of the first Ukrainian Osnova magazine who had absolutely different points of view on social and political development of Eastern Halychyna. Osnova consistently stressed the unity of Ukrainians from Halychyna and Eastern Ukraine polemisizing thus with Russian press.