«Два ружья да шпага крабинерная старого манеру...» – як і чим озброювалося земське ополчення Ніжинського повіту в 1806–1807 роках - Лейберов, С.О. (Сіверщина в історії України, 2017)
Стаття присвячена розгляду питання створення у Ніжинському
повіті в 1806–1807 рр. земського ополчення. Розглядаються зовнішньо та внутрішньополітичні передумови його формування, а також питання вирішення проблеми озброєння за рахунок
народних пожертвувань. В статье исследуется вопрос создания в Нежинском уезде
Черниговской губернии в 1806–1807 гг. земского ополчения.
Рассматриваются внешнеполитические и внутриполитические
предпосылки его формирования, а также проблема вооружения за счет народных пожертвований. The article deals with the establishing of the home guard of Nizhin
district in 1806–1807 years. The author observes home and international
suppositions of its creation, and the problem of its weapons. It was resolved
at the expense of people’s donations.