Повсякденне життя села першої половини XVIII ст. (село Комарівка Полтавського полку у свідченнях 1731 р. про татарський набіг) - Калашник, Є.С. (Сіверщина в історії України, 2017)
У статті проаналізовано свідчення обивателів с. Комарівка
Білицької сотні Полтавського полку про збитки, завдані татарським
набігом взимку 1731 р. На основі цих свідчень реконструюються деякі
аспекти повсякденного життя козацького села першої половини
XVIII ст. Розглядаються відносний склад населення, сім’я, екстер’єр та
інтер’єр житла, домашнє та сільське господарство, ремесла, довкілля. В статье проанализированы свидетельства обывателей
с. Комаровка Белицкой сотни Полтавского полка о убытках,
причиненных татарским набегом 1731 г. На основании жалоб
реконструируются некоторые аспекты повседневной жизни казацкого
села в первой трети XVIII в. Рассматриваются относительный
состав населения, семья, экстерьер и интерьер застройки, домашнее
и сельское хозяйство, ремесла, окружающая среда. In the article the testimonies of residents of Komarivka village of Bilyky
squadron of Poltava regiment, about loses caused by the tatar raid
in the winter 1731 is analyzed. Some aspects of the daily life of the village
in the first half of the XVIII century is reconstructed on complaints
of the residents. The text describes the relative composition of the population,
the family, the exterior and interior of the buildings, agriculture,
crafts and the environment.