1812 рік та освітні процеси в Чернігівській губернії - Маслійчук, В.Л. (Сіверщина в історії України, 2017)
Стаття присвячена вивченню впливу французько-російської війни 1812 р. на стан освіти в Чернігівській губернії. Події 1812 р. дещо
загальмували навчальний процес, відкриття нових навчальних закладів, забезпечення шкіл підручниками. Однак загальна тенденція розвитку освітньої сфери не була порушена. Статья посвящена изучению влияния французско-российской войны 1812 г. на состояние образования в Черниговской губернии. События 1812 г. притормозили образовательный процесс, открытие
новых учебных заведений, обеспечение школ учебниками. Но общая
тенденция развития образовательной сферы не была нарушена. The article is devoted to the study of the influence of the Franco-Russian
war of 1812 on the state of education in Chernihiv province. The
events of 1812 blunted the educational process, opening of new schools,
providing school textbooks. However, the general trend of the development
of the educational sphere has not been broken.