Глухівчанин Дмитро Колоніус і його програма вивчення українського читача (1907 р.) - Зворський, С.Л. (Сіверщина в історії України, 2017)
У статті висвітлено біографічні відомості про глухівчанина
Дмитра Михайловича Колоніуса, його родинного кола, розкрито і
охарактеризовано розроблену ним дослідницьку програму «Що і як
читає наш народ?» (1907 р.) та її долю після розгляду у видавничій
комісії київського товариства «Просвіта». Наголошується,
що програма вивчення українського читача, запропонована Д. Колоніусом, була однією з перших спроб в інституціоналізації вітчизняного читачезнавства, продовженням дослідження Бориса Грінченка в цій царині. В статье наводятся биографические сведения о глуховчанине
Дмитрии Михайловиче Колониусе, его семейном окружении, раскрыта
и охарактеризована разработанная ним исследовательская
программа «Что и как читает наш народ?» (1907 г.) и ее судьба
после рассмотрения в издательской комиссии киевского общества «Просвита». Отмечается, что программа изучения украинского читателя, предложенная Д. Колониусом, была одной из первых попыток в институционализации отечественного читателеведения, продолжением исследования Бориса Гринченко в этой области. Article induced biographical information about Dmytro Mykhailovych
Colonius from Hlukhiv, his family environment, discovered and described
it developed a research program «What and how our people are reading?
» (1907) and its fate after consideration by the Commission of publishing
the Kiev Society «Prosvita». It is noted that the program of study
of Ukrainian reader proposed D. Colonius, it was one of the first attempts
to institutionalize domestic reader study, Borys Hrinchenko continuation
of studies in this area.