Автобіографічна повість Юліана Редька "Дурні діти" (1926) як документ часу - Кульчицький, М. (Львівська національна наукова бібліотека України імені В. Стефаника НАН України, 2008)
Висвітлено передісторію видання: діяльність Українського таємного університету у Львові в останній рік його існування, переслідування польською владою, відвідування конспіративних університетських занять, видання газети “Метеор”. Простежено автобіографічні мотиви повісті, відображення реальних подій того часу. Проаналізовано вихід книжки у видавництві ЗУНРу “Український прапор” (Відень-Берлін), рецензії у тогочасній пресі, спогади сучасників, перевидання в українських емігрантських колах Едмонтона, Праги, Нью-Йорка. Освещена предистория издания: последний год деятельности Украинского тайного университета во Львове, преследования польской власти, посещение конспиративных университетских занятий, выпуск газеты “Метеор”. Прослежены автобиографические мотивы повести, отражение реальных событий того времени. Проанализирован выход книги в издательстве ЗУНР “Український прапор” (Вена-Берлин), рецензии в прессе того времени, воспоминания современников, переиздания в украинских эмиграционных кругах Эдмонтона, Праги, Нью-Йорка. Prehistory of the publication is described: Ukrainian secret University in L’viv in its last year of existence, persecution by Polish authorities, attendance of conspiratoria University lectures, Meteor newspaper publishing. Autobiographical motifs of the novel, reflection of that time real events are tracked. Novel publishing in Ukrains’kyi Prapor Publishing House in Vienna-Berlin, critical reviews in the press, memoirs of contemporaries, republishing of the novel in Ukrainian emigré spheres of Edmonton, Prague and New York are analyzed.