Обнаружение спин-ядерной конверсии молекул CD₄ в твердом растворе дейтерометана в криптоне - Багацкий, М.И.; Манжелий, В.Г.; Мащенко, Д.А.; Дудкин, B.B. (Физика низких температур, 2003)
Исследована теплоемкость твердых растворов (CD₄)₀,₀₅Kr₀,₉₅ и (CD₄)₀,₀₅Kr₀,₉₄₈(О₂)₀,₀₀₂ в интервале температур 0,7-1,6 К. Выделен вклад вращательной подсистемы в теплоемкость растворов. Обнаружена конверсия между спин-ядерными А- и Т- модификациями CD₄. Показано, что в неконцентрированных растворах изотопов метана в криптоне скорость конверсии молекул дейтерометана больше, чем молекул метана. Досліджено тєплоємність твердих розчинів (CD₄)₀,₀₅Kr₀,₉₅ та (CD₄)₀,₀₅Kr₀,₉₄₈(О₂)₀,₀₀₂ в інтервалі температур 0,7-1,6 К. Виділено вклад обертальної підсистеми у теплоємність розчинів. Виявлено конверсію між спін-ядерними А- і Т- модифікаціями CD₄. Показано, що у неконцентрованих розчинах ізотопів метану у криптоні швидкість конверсії молекул дейтерометану більша, ніж молекул метану. The heat capacity of solid (CD₄)₀,₀₅Kr₀,₉₅ and (CD₄)₀,₀₅Kr₀,₉₄₈(О₂)₀,₀₀₂ solutions is investigated in the temperature interval 0.7–1.6 K. A rotational subsystem contribution to the heat capacity of the solutions is separated. It is found that there occurs a conversion of the nuclear-spin A- and T- species of CD₄. In non-concentrated solutions of CH4 isotopes in krypton the conversion rate of the CD₄ molecules is shown to be higher than that of the CH₄ molecules.