Вибори до Глухівської єврейської общинної ради в 1918 р. - Потапенко, М.В. (Сіверщина в історії України, 2017)
Розглядається виборчий процес до місцевих органів єврейського
національного самоврядування в Наддніпрянській Україні на прикладі м. Глухова. Висвітлені умови та правові засади проведення виборів. Окрема увага присвячена аналізу їх етапів, особливостей та наслідків. Обґрунтовується теза про те, що, незважаючи на складну
політичну ситуацію в місті після вчиненого більшовиками погрому,
єврейська громада Глухова залишалася зацікавленою в якомога швидшому створенні органу кагального самоврядування. Рассматривается избирательный процесс в местные органы еврейского национального самоуправления в Надднепрянской Украине на примере г. Глухова. Представлены условия и правовые основания проведения выборов. Особое внимание посвящено анализу их этапов, особенностей и результатов. Обосновывается тезис
о том, что, несмотря на сложную политическую ситуацию в городе после организованного большевиками погрома, еврейская община Глухова проявляла интерес в скорейшем создании органа кагального самоуправления. The author studies the election process to the local Jewish national
government in Dnieper Ukraine illustrated by the example of the town
of Hlukhiv. The conditions and legal framework for elections are being
highlighted. Special attention is devoted to the analysis of the stages,
characteristics, and consequences of the elections. The author gives a
deep insight into the thesis that despite the diffi cult political situation in
the city after the massacre committed by the Bolsheviks, Hlukhiv Jewish
community remained interested in creating a local qahal government in
the soonest possible time.