Роль і місце ляльки-мотанки в музейних експозиціях України - Стахурська, А.В. (Сіверщина в історії України, 2017)
У статті розповідається про колекції ляльок-мотанок ХІХ– ХХ ст., зібраних Марком Грушевським та Олександром Найденом, які є найдавнішими в Україні. Показано, що мотанка стала популярною в експозиціях музеїв у різних областях України. Досліджено, що в Україні навіть є унікальний музей «Лялькова Світлиця», присвячений мотанці. З’ясовано, що часто в музеях проводяться майстер-класи з виготовлення мотанок. В статье рассказывается о коллекциях кукол-мотанок ХIХ–ХХ вв., собранных Марком Грушевским и Александром Найденом, которые являются старейшими в Украине. Показано, что мотанка стала популярной в экспозициях музеев в разных областяхУкраины. Исследовано, что в Украине существует даже уникальный музей «Лялькова Світлиця», посвященный мотанке. Выяснено, что часто в музеях проводятся мастер-классы по изготовлению мотанок. The article describes the collection of dolls-motanka of XIX–XX centuries сollected by Marco Hrushevsky and Oleksandr Nayden, which is the oldest in Ukraine. It is shown that the doll has become popular in the museum from diff erentregions of Ukraine. It is investigated that in Ukraine there is even a unique museum «Dolls Svitlytsa» devoted to a motanka. It was found that in the museum master classes of making motanka are held.