Інтерпретація орнаментів Сіверщини у різьбленому дереві Ігоря Білевича - Федевич, Л.К. (Сіверщина в історії України, 2017)
У статті досліджуються ті елементи геометричного орнаменту
Сіверщини, які найчастіше зустрічаються у плоскому тригранно-виїмчастому різьбленні такого носія традицій краю, як Ігор Білевич.
В дослідженні використано найпростіші елементи: коло, хрест,
трикутник, свастя (сварга), ромб, шестипроменева розетка, ключі
– давні символи родючості, які є гармонійним втіленням чотирьох
природних стихій: Сонця (Вогонь), Землі, Води, Повітря. В статье изучаются те элементы геометрического орнамента
Северщины, которые чаще всего встречаются в плоской трехгранно-выемчатой резьбе такого носителя традиций Северского края, как Игорь Билевич. В исследовании использованы самые простые элементы: круг, крест, треугольник, свастика (сварга), ромб, шестилучевая
розетка, ключи – старинные символы плодородия, которые являются
гармоническим воплощением четырех природных стихий: Солнца (Огонь), Земли, Воды, Эфира (Воздух). The article deals with the research of the parts of Siversk geometrical
ornament which occur the most of in the plane trihedral grooved art
carving by the renowned Siversk traditions master Ihor Bilevych. In the
research the most simple symbols are used: circle, cross, triangle, swastika
(swarga), rhombus, six ray rosette, keys – the ancient embodiments
of fertility which harmoniously symbolize four natural elements: the Sun
(fire), the Earth, Water, Air.