Повсякденність селянства Чернігівщини на початковому етапі німецької окупації (вересень 1941 – лютий 1942 рр.) - Виноградов, С.В. (Сіверщина в історії України, 2017)
Автор аналізує головні чинники повсякдення сільських мешканців
Чернігівщини на початку окупації області гітлерівськими військами.
До лютого 1942 року визначилися основні складові впливу окупації на життя українських селян. Це встановлення органів окупаційної адміністрації, реорганізація колгоспів, початок формування
двох гілок руху опору. Автор анализирует основные факторы повседневности сельских
жителей Черниговщины в начале оккупации области гитлеровскими войсками. К февралю определились основные признаки влияния оккупации на жизнь украинских крестьян. Это создание органов оккупационной администрации, реорганизация колхозов, начало формирования двух направлений движения сопротивления. The author analyzes the main factors of the everyday life of rural
residents of Chernihiv region at the beginning of the occupation of the
region by Hitler’s troops. By February, the main signs of the influence of
occupation on the life of Ukrainian peasants were determined. This is the
creation of the bodies of the occupation administration, the reorganization
of collective farms, the beginning of the formation of two directions of
the resistance movement.