Етнографічна спадщина менського краєзнавця Дмитра Панасовича Калібаби - Салтан, Н.М. (Сіверщина в історії України, 2017)
У статті аналізується життєвий та творчий шлях відомого хроніста Менщини – Дмитра Панасовича Калібаби. Автором класифіковано та систематизовано основні напрямки його краєзнавчих розвідок. Узагальнено роль і місце зазначеного регіонального історика у дослідженні минувшини населених пунктів Менського району Чернігівської області та суспільно-політичної діяльності окремих персоналій Чернігово-Сіверщини XVIII–XX ст. В статье анализируется жизненный и творческий путь известного хрониста Менщины – Дмитрия Афанасьевича Калибабы. Автором классифицированы и систематизированы основные направления его краеведческих исследований. Обобщено роль и место указанного регионального историка в исследовании прошлого ряда населенных пунктов Менского района Черниговской области и общественно-политической деятельности отдельных персоналий Чернигово-Северщины XVIII–ХX вв. The article examines the life and career of the famous chronicler of Mena region – Dmytro Panasovych Calibaba. The author classified and systematized the main directions of its local history research. The role and place of the specified regional historian in the study of the past number of settlements of Mena district, Chernihiv region, and sociopolitical activities of certain personalities of Chernihiv-Siverschyna XVIII–XX centuries.