Київське музейництво на шпальтах радянських газет 1930-х – початку 1940-х рр. - Яненко, А.С. (Сіверщина в історії України, 2017)
У статті висвітлений радянський газетний дискурс київського музейництва 1930-х – початку 1940-х рр., окреслені основні змістовні рубрики та інформативний потенціал повідомлень у
пресі для вивчення історії музеїв УСРР/УРСР на прикладі музейної мережі Києва, наведені приклади використання більшовицької преси як дієвого механізму ідеологічного конструювання потрібної й зручної для тоталітарної влади «суспільної думки» щодо музейних інституцій та їх співробітників. В статье освещен советский газетный дискурс киевского музейного дела 1930-х – начала 1940-х гг., обозначены основные содержательные рубрики и информативный потенциал сообщений в прессе
для изучения истории музеев УССР на примере музейной сети Киева, приведены примеры использования большевистской прессы как действенного механизма идеологического конструирования необходимого и удобного тоталитарной власти «общественного мнения» касательно музейных учреждений и музейных сотрудников. The article deals with the soviet newspaper discourse of museums
and museum staffs in Kyiv in the 1930s – the beginning of 1940s. Main
content rubrics and informative potential of the press paragraphs for
research into the history of museums of UkrSSR by way of example Kyiv
museum network are indicated. Usage practices of the Bolshevik press as
an effective mechanism for the ideological design of publicopinion about
museum institutions and museum staffs which was suitable for totalitarian
authority’s purpose and needs are given.