Структура полей упругих волн, создаваемых электромагнитоакустическими излучателями в проводящем неферромагнитном полупространстве - Галаненко, В.Б.; Луценко, Г.Г. (Інститут гідромеханіки НАН України, 2001)
Исследована пространственная структура полей объемных волн, возбуждаемых в ближней и дальней зонах дифракции электромагнитоакустическим преобразователем в неферромагнитном металле. Получены зависимости параметров излучаемых волн от частоты и расстояния плоской катушки до поверхности металла. Установлено, что излучение одиночного элемента (тонкого проводника с током) характеризуется сравнительно высокой направленностью, обусловленной протяженностью зоны вихревых токов. Досліджено просторову структуру полів об'ємних хвиль, що збуджуються в ближній і дальній зоні дифракції електромагнітоакустичним перетворювачем у неферомагнітному металі. Отримано залежності параметрів випромінюваних хвиль від частоти й відстані між індуктором і поверхнею металу. Встановлено, що випромінювання одиночного елемента (тонкого провідника зі струмом), характеризується порівняно високою напрямленістю, обумловленою протяжністю зони вихорових струмів. Spatial structure of shear and longitudinal waves excited by an electromagnetoacoustical transducer within a paramagnetic metal is investigated both for the near field and the far field diffraction zone. Dependencies of the wave field's parameters on frequency and distance between inductor and surface of the metal are obtained. It is shown that radiation by the single element (thin conductor with a current) is characterized by considerably high directivity, which is conditioned by spatial extention of the eddy current zone.