Супутниковий телескоп електронів і протонів СТЕП-Ф наукового космічного проекту «КОРОНАС-Фотон» - Дудник, О.В. (Вісник НАН України, 2017)
Український супутниковий телескоп електронів і протонів СТЕП-Ф у 2009 р. здійснив науковий експеримент у космосі на борту низькоорбітального супутника «КОРОНАС-Фотон». У статті розглянуто передумови його створення, етапи розроблення, виготовлення і тестування габаритно-вагового, лабораторного, технологічного, льотного та запасного зразків приладу, а також комплектів контрольно-випробувальної апаратури до нього. Наведено принципи роботи, конструкцію, технічні та наукові характеристики приладу; етапи його настройки, градуювання і здійснення автономних, стикувальних, комплексних, передстартових та льотних випробувань. Наукові результати, отримані з приладу СТЕП-Ф у період глибокого мінімуму сонячної активності, дозволили встановити нові особливості в розподілах високоенергетичних заряджених частинок у радіаційних поясах Землі, в зоні Бразильської магнітної аномалії та поза їх межами. The Ukrainian satellite telescope of electrons and protons STEP-F provided scientific experiment in the space on the board of low Earth orbit spacecraft CORONAS-Photon in 2009. In article it is described the background, stages of development, manufacturing and tests of weight-dimensional, breadboard, technological, flight and auxiliary models of the instrument, and of the control and test suites for the STEP-F. Principles of operation, design, technical and scientific characteristics of the instrument have been described. Stages of adjustment, graduating and of autonomous, docking, complex, ground pre-flight and flight tests have been shown. Scientific results obtained by the STEP-F instrument in time of deep minimum of solar activity demonstrate detected new features in high energy charge particle distributions inside radiation belts of the Earth, in the region of Brazil magnetic anomaly, and outside of referred volumes.